Uute, tinktuura, liuos - osaatko erottaa ne toisistaan?
kirjoittaja Rosalin Sueld lähetetty Aug 21, 2023
Ravintolisät voivat olla kaupoissa eri muodoissa - tablettina, kapselina, uutteena, tinktuurina, purukkomakeisina, uutoksena, eliksiirinä jne. Mutta mikä on niiden ero? Toimivatko ne yhtä tehokkaasti?
Maailmassa erilaiset yrttieliksiirit saavat yhä enemmän suosiota, sillä verrattuna tablettiin ja jauheisiin nesteet sisältävät enemmän ravinteita ja imeytyvät kehoon helpommin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme erityisesti nestemäisempiä ravintolisämuotoja - tinktuuraa, uutetta ja liuosta.
Vesiliuos
Teetä tai liuosta valmistetaan usein kotiolosuhteissa. Vesiliuoksen valmistamiseksi otetaan 1 osa yrttiä (kuten jokin lääkeyrtti) ja 10 osaa vettä. Sitä pidetään 15 minuuttia kiehuvassa vesihauteessa, sitten annetaan jäähtyä 45 minuuttia ja siivilöidään. Valmistettua teetä tai liuosta ei suositella säilytettäväksi yli vuorokauden. Ei edes jääkaapissa.
Tinktuura
Alkoholiuutteen eli tinktuuran valmistamiseksi käytetään 40-prosenttista viinaa tai väkiviinaa (yrtin ja alkoholin suhde voi olla esimerkiksi 1:10), joka kaadetaan yrtin päälle. Seos laitetaan suljettuun astiaan ja pidetään viikko huoneenlämmössä pimeässä. Välillä astiaa tulee ravistella, sitten seos siivilöidään.
Alkoholi tai etikka liuottaa kasvin osista ulos vaikuttavia aineita, tiivistäen ne nestemäiseksi. Yrttinä voidaan käyttää erilaisia kasvin osia - kuten juuria, yrttejä, lehtiä, kukkia jne.
Tinktuuran ja liuoksen pitoisuus vaihtelee käytetyn yrtin ja nesteen mukaan. On erilaisia yrttejä, jotka on parasta sekoittaa nesteeseen suhteessa 1:6 tai 1:8, eli joissa käytetään paljon enemmän liuotinta. Tämä tekee lopputuloksesta laimeamman ja vähentää hyödyllisten ravintoaineiden määrää.
Tästä syystä tinktuurat ja liuokset ovat yleensä vähemmän voimakkaasti vaikuttavia kuin nestemäiset uutteet, ja saman vaikutuksen saavuttamiseksi sinun on käytettävä enemmän tinktuuraa.
Uute
Kasvien ja marjojen uuttamismenetelmiä on monenlaisia - tässä artikkelissa keskitymme perkolaatiomenetelmään.
Perkolaatiossa neste ohjataan karkeasti jauhetun (kasvi)jauheen tai kokonaisten marjojen läpi. Painetta käyttämällä neste suunnataan raaka-aineiden välistä suodatusverkkoihin. Kuuman paineen ja suunnatun veden avulla saamme marjoista ja kasviraaka-aineista ravinteita, ja näin syntyy liuos. Koska liuos on nestemäinen ravinteiden kokoelma, haihdutamme liuoksesta nestettä pois saadaksemme uutetta. Näin saavutamme parhaan mahdollisen pitoisuuden vitamiineja, aminohappoja ja antioksidantteja tuotteissa.
