C-vitamiinin eri muodot: Luonnollinen vs. Synteettinen – Mikä on ero?
kirjoittaja Rosalin Sueld lähetetty Aug 21, 2023
Koska talvikausi kylmyys on täällä, on aika perehtyä erilaisiin C-vitamiinin muotoihin. C-vitamiini saa erityisen suurta huomiota erityisesti viileinä kuukausina, sillä se edistää puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa ja terveyden vahvistumista.
Toisin kuin eläimet, emme pysty ihmisinä syntetisoimaan C-vitamiinia elimistössämme. Tämä tarkoittaa, että meidän täytyy saada tämä tärkeä mikroravintoaine ruoasta tai lisäravinteista. C-vitamiini on välttämätön elimistöllemme, koska se:
- edistää puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa;
- auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta;
- edistää kollageenin normaalia muodostumista verisuonissa, ihossa, hampaissa, ikenissä, luissa, rustokudoksessa;
- lisää raudan imeytymistä;
- edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa;
- edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja;
- auttaa suojaamaan soluja happeutumisstressiltä.
Synteettinen C-vitamiini
Synteettinen C-vitamiini saadaan yleensä maissisiirapista, joka on usein GMO-raaka-aine. Maissi käsitellään lämmön, entsyymien, asetoonin ja suolahapon avulla saadakseen lopputuloksena askorbiinihappoa. Askorbiinihappo on nimensä mukaisesti hapanta, mikä tarkoittaa, että ihmiset, joilla on herkkä vatsa, eivät useinkaan siedä tätä ravintoaineen muotoa.
Lisäksi lähes 80% ravintolisissä käytetystä synteettisestä askorbiinihaposta valmistetaan Kiinassa. Kiina saavutti tämän aseman jo 1960-luvulla aloittaessaan askorbiinihapon suurimittaisen valmistuksen.
Useiden tutkimusten mukaan luonnollinen ja synteettinen C-vitamiini ovat kemiallisesti identtisiä, mutta niiden vaikutukset kehoon voivat olla erilaisia.
Luonnollinen C-vitamiini
Luonnossa ravintoaineet eivät esiinny puhtaassa muodossa. Tämä tarkoittaa, että myös luonnollinen C-vitamiini esiintyy luonnossa kompleksina, mikä tekee sen keholle helpommin imeytyväksi. Ruoka sisältää useita elementtejä, jotka kaikki edistävät ruoassa olevien vitamiinien ja mineraalien imeytymistä ja niiden käyttöönottoa elimistössä.
Syömällä C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten acerolakirsikoita, saat tämän vitamiinin kaikkein luonnollisimmassa muodossa. Lisäksi kirsikoissa olevat muut ravintoaineet auttavat kehoa omaksumaan tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja entistä tehokkaammin. Acerolakirsikoita käytetään elintarviketeollisuudessa yhtenä luonnollisena keinona lisätä tuotteeseen luonnollista C-vitamiinin muotoa.

Acerolakirsikat kasvavat pääasiassa Brasiliassa ja niitä pidetään eksoottisena superfoodina, sillä ne sisältävät 30-kertaisesti enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinit. Nämä kirsikat ovat myös löydettävissä meidän uudesta metsämustikka- ja mustaherukkauutteesta. Acerolakirsikat ovat luonnollinen tapa tuoda erittäin hyödyllistä vitamiinia uutteeseen.
Vahvista kehoasi luonnollisella C-vitamiinilla: Vastustuskyky C-vitamiinilla