Uute vs marjat - kumpi on parempi?
Blogi

Uute vs marjat - kumpi on parempi?

kirjoittaja Rosalin Sueld lähetetty Aug 13, 2023

Marjat ovat erittäin hyvä ruoka ihmisille ja tarjoavat hyödyllisten ravintoaineiden lisäksi myös silmän iloa väriloistollaan. Ne sisältävät erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, joita tarvitaan pitämään keho parhaassa kunnossa. Mutta kumpi on kuitenkin elimistöllemme hyödyllisempi: marjoista valmistettu uute tai metsästä poimitut marjat? 

Mikä on uute?

Kerääjä käyttää kasvien ja marjojen uuttamiseen eli uutteen valmistamiseen perkolointimenetelmää.

Perkolaation aikana neste ohjataan karkeasti jauhetun (kasvi)jauheen tai kokonaisten marjojen läpi. Paineen avulla vesi ohjataan filtteriseulojen välissä olevasta raaka-aineesta läpi. Kuumalla painevedellä suunnattuna seuloille saamme ravintoaineita marjoista ja kasviperäisestä raaka-aineesta, ja näin syntyy uute. Koska uute on nestemäinen ravintoaineiden kokoelma, poistamme siitä veden saadaksemme uutteen. Tällä tavoin saavutamme vitamiinien, aminohappojen ja antioksidanttien optimaalisen pitoisuuden tuotteissa.

Tämän prosessin aikana ravintoaineet tiivistyvät. Uute saavuttaa mikrobiologisen tasapainon ja tuote aktivoituu biologisesti. Perkolointimenetelmän ansiosta valmis tuote on korkeasti tiivistynyt, bioaktiivinen ja luonnollinen. Bioaktiivisuus on ravintolisien kannalta erittäin tärkeää, koska se varmistaa, että tuotteessa olevat ravintoaineet ovat helposti elimistön omaksuttavissa.

Marjoilla ja marjoista valmistetulla uutteella on suuri ero.

Marjat puhtaimmassa muodossaan sisältävät äärimmäisen paljon vettä, noin 90%. Tämä tarkoittaa, että sen sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet eivät ole niin voimakkaasti tiivistyneitä. Marjoja on käytettävä paljon enemmän saadakseen saman määrän ravintoaineita, jonka tarjoavat esimerkiksi 1 tai 2 teelusikallista uutetta. Keskimäärin 64 grammaa mustikoita sisältää noin 0,25 mg mangaania, mikä on 12,5% päivittäisestä suositellusta määrästä (NRV). Kaksi teelusikallista eli 10 ml Korilane metsämansikan uutetta sisältää 1 mg mangaania, mikä vastaa 50% päivittäisestä suositellusta määrästä (NRV). Tämä tarkoittaa, että tavallisia mustikoita tulisi käyttää 4 kertaa enemmän saavuttaakseen saman hyödyn kuin 2 teelusikallisesta uutetta.

Marjojen kuori on vaikea sulattaa

Suurin osa hyödyllisistä vitamiineista ja mineraaleista sijaitsee juuri marjojen kuorissa. Valitettavasti kuoret ovat vaikeasti sulatettavia, mikä tarkoittaa, että niiden sisältämät hyödylliset ravintoaineet eivät päädy elimistöön. Uutteiden tapauksessa tällaista ongelmaa ei ole, koska uutteen kanssa on kyse vesiliuoksesta, joka imeytyy suolistossa helposti. Lisäksi uuttamisprosessissa käytetään kokonaista marjaa (kuorineen), joten uutteessa on myös kuoresta peräisin olevia vitamiineja ja kivennäisaineitä.

Laadunvalvonta

Metsässä kasvavat marjat ovat varmasti herkullisia, mutta niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuus ei ole valvottu. Lisäksi ne eivät välttämättä kasva suotuisissa olosuhteissa, mikä voi vaikuttaa marjan laatuun. Uutteiden tapauksessa valitaan aina uuttamiseen marjat ja kasvit, jotka ovat kasvaneet parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Valmistuneet uutteet lähetetään laboratorioon, jossa analysoidaan tuotteiden vitamiini-, kivennäisaineiden- ja antioksidanttipitoisuus sekä tarkistetaan mikrobiologia.

See, onko uute parempi kuin marjat, riippuu siitä, mihin tarkoitukseen niitä tarvitaan. Uutteita ei ole tarkoitettu marjojen korvaamiseen, vaan ne ovat luonnollinen tapa saada päivittäin tarvittavat antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit. Jos tavoitteena on erityisesti terveyden vahvistaminen, uutteet ovat tehokkaampia apuvälineitä kuin marjat, koska niiden säilyttäminen ja annostelu on helppoa ja vaikutus on nopeampi.