Keväiset lääkekasvit - luonnon parantava voima
kirjoittaja Rosalin Sueld lähetetty Aug 11, 2023
Kun kylmät säät alkavat väistyä ja aurinko nousee korkeammalle taivaalle, kevät tervehtii meitä hellillä kukillaan, vihreillä lehdillään ja uudella energiallaan. Tämä on aika, jolloin maasta puskevat esiin myös terveelliset rohdoskasvit. Keväiset lääkekasvit ovat kuin luonnon lahja, tarjoten tukea ja huolenpitoa terveydellemme.
Rohdoskasvit ovat olleet ihmisten terveydenhuollon ja luonnollisen hoidon tärkeä osa jo vuosisatojen ajan. Näiden kasvien voimaa ja hyödyllisyyttä on hyödynnetty eri kulttuureissa ympäri maailman, osana perinteistä lääketiedettä ja viisautta. Tässä blogiartikkelissa esittelemme joitakin keväisiä lääkekasveja, joita voit varata talveksi tai joilla voit virkistää terveyttäsi jo nyt.
1. Karhunlaukka

Karhunlaukan lehdet ovat kevyesti mausteisia, ja ne ovat tuoreina kerättynä erinomaisia piristäjiä elimistölle (ne menettävät terapeuttisen vaikutuksensa ja vitamiinit kuihtuneena). Eteerisen öljyn lisäksi karhunlaukanlehdet sisältävät runsaasti C- ja B-vitamiineja sekä erilaisia kivennäisaineita. Ne ovat hyviä puolustusjärjestelmän tukijoita ja kuumelääkkeitä. Karhunlaukka voi auttaa alentamaan myös verenpainetta ja estämään kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin.
2. Kevätesikko

Kevätesikko on monikäyttöinen kasvi, jota on käytetty lääketieteellisiin tarkoituksiin jo vuosisatojen ajan. Sitä tunnetaan sen tulehdusta ehkäisevistä ja kipua lievittävistä ominaisuuksista. Lisäksi kevätesikolla on rauhoittava vaikutus, minkä vuoksi sitä on perinteisesti käytetty levottomuuden ja unihäiriöiden lievittämiseen. Kasvi sisältää myös useita tärkeitä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, karotenoideja ja flavonoideja, jotka auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää ja suojaamaan kehoa vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta.
3. Nokkonen

Nokkonen on keväällä ensimmäinen energianlähde, jonka luonto tarjoaa meille. Kansanlääketieteessä ovat käytössä olleet kaikki nokkosen osat: juuret, lehdet, varret, siemenet, joilla on laajasti hyödyllisiä ominaisuuksia. Siinä on rautaa, piida, magnesiumia ja kalsiumia. Kasvi on runsas antioksidanttien lähde, jotka ovat tarpeellisia elimistössä vapaiden radikaalien määrän vähentämiseksi. Lisäksi se auttaa monien sairauksien hoidossa, lievittämällä tulehduksia ja alentamalla kuumetta. Nokkonen on myös erityisen hyödyllinen verenkierron kannalta rikkaan rautapitoisuutensa ansiosta.
4. Voikukat

Voikukassa on enemmän kivennäisaineitä kuin missään muussa salaattikasvissa, se sisältää runsaasti kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Lehtiä käytetään ruokahalun kiihottamiseen ja ruoansulatuksen helpottamiseen. Voikukankukka sisältää antioksidanttisia ominaisuuksia ja se tukee puolustusjärjestelmää. Lisäksi se on erinomainen maksan puhdistaja ja siinä olevat bioaktiiviset yhdisteet auttavat alentamaan kolesterolia.